Стиль Прованс в інтер’єрі

Сьогодні стиль Прованс можна зустріти не тільки в інтер’єрах заміських будинків, але і в міських квартирах. Легкість, легкість та романтизм цього стилю все більше приваблюють міського мешканця. Це стиль безтурботності та спокою сільського будинку півдня Франції.

Стіни в стилі Прованс
Стиль Прованс любить натуральні матеріали. В обробці стінок, в основному, застосовується штукатурка з ефектом старіння, грубої фактури. Доречною буде відкрита цегляна або кам’яна кладка або її імітація, яку краще пофарбувати в білий колір, колір слонової кістки або ніжний беж. Стіни в стилі Прованс повинні нагадувати стіни сільського будинку, відповідно фарбовані дерев’яні стінові панелі злегка потерті, ніби кілька поколінь, що вже пережили, будуть виглядати досить автентично. А ось шпалери використовувати не варто, вони далекі від цього стилю.

Підлоги в стилі Прованс
Як покриття для підлоги в мокрих зонах (кухня, передпокій і санвузли) використовується плитка під камінь натуральних природних відтінків з імітацією сколотих країв і потертостей. В решті квартири підлоги краще зробити з масивної дошки або ламінату з малюнком широких та довгих дерев’яних плашок, кольору натуральної деревини або з ефектом вибілювання. Невеликий вовняний або бавовняний домотканий килим буде доречний, але він не повинен вибиватися із загальної кольорової гами приміщення.

Стелі в стилі Прованс
Прованс в інтер’єрі – це стельові балки як спадщина сільського будинку. Але якщо ви намагаєтеся відтворити стиль Прованс у міській квартирі, не варто ними зловживати, а за низьких стелів від них можна відмовитися зовсім. Пишна стельова ліпнина – виключається, як і натяжні глянцеві стелі. Щоб візуально підняти стелю, не використовуючи ліпнину, можна відступити вниз від стелі на 10-15 см по всьому периметру приміщення і пофарбувати цей проміжок в один колір зі стелею. Особливо добре цей прийом працює на контрасті, наприклад, біла стеля, потім на стінах біла окантовка по периметру і основний злегка розбілений гірчичний або охристий колір стін.

Колірне рішення стилю Прованс
Колірне рішення інтер’єру в стилі Прованс – це природні кольори. Як фон (стіни, підлоги, стелі, масивні меблі) зазвичай використовуються приглушені пастельні відтінки (кремовий, пісочний, бежевий, теплі відтінки сірого, рідше блакитного або зеленого кольорів). Як акценти використовують яскраві штори, скатертини, дивані подушки. Вони можуть бути всіх квітів і відтінків прованського луки: гірчичний, шафрановий, волошковий, лавандовий, колір неба та трави, колір землі – теракотовий. Чистий білий колір практично не використовується, але його кремові або сіруваті відтінки чудово поєднуються з яскравими аксесуарами та надають їм шляхетності.

Меблі в стилі Прованс
Меблі повинні бути з масиву або хоча б шпону, вони можуть бути вибілені, природного кольору дуба або горіха, її можна так само пофарбувати, але обов’язково зробити ефект старіння. Взагалі Прованс не терпить «новоделів», інтер’єр і всі його деталі повинні справляти враження вже похилого віку, начебто ви підремонтували старенький будиночок своєї бабусі.

Меблі повинні бути добротними, трохи простоватими, але не позбавленими романтичних вигинів і різьблення, комоди, буфети і етажерки незмінні атрибути цього стилю.

Спальня в стилі Прованс може бути з балдахіном, ліжко може бути як дерев’яне, так і коване. Ковані деталі відмінно вписуються в стиль Прованс, причому їх можна фарбувати або патинувати. На балконі або веранді будуть доречні плетені меблі.

Світильники у стилі Прованс
Світильники в стилі Прованс також як і меблі, відрізняються своєю простотою та романтичністю. Люстри переважно ковані, можливо, фарбовані, що імітують старовинні люстри зі свічками. «Свічки» можуть бути відкриті або закриватися невеликими бавовняними абажурами. Як правило, люстра кріпиться по центру кімнати, а вже по периметру як місцеве підсвічування розставляються численні торшери та настільні лампи.

Текстиль та аксесуари
Тканини для оформлення інтер’єру використовуються також натуральні – бавовна, льон, тонка вовна. Яскравий квітковий принт або традиційна клітина «Віші» – незмінні атрибути стилю Прованс, втім, як і всілякі мережива ручної роботи на серветках та скатертинах. Саме речі ручної роботи (подушки, пледи, скатертини та килимки) роблять цей стиль настільки затишним та душевним.

Стиль Прованс прихильний до великої кількості аксесуарів. Фарбовані жерстяні коробочки і латаття, керамічні вази простих, але лаконічних форм, потерті дзеркала в масивних рамах і, звичайно ж, букети з живих квітів привнесуть у ваш будинок ту незабутню атмосферу будиночка на Півдні.

Досить часто плутають стиль Прованс із так званим “Французьким шиком”. Французький шик – стиль більш витончений та вишуканий. Основні відмінності – високі стелі з ліпниною, люстри з кришталем, витонченіші меблі, шпалери та ліпнина на стінах, паркет на підлозі та дорогі килими. Кольори більш розбілені.

You may also like...