Як вибрати суху суміш для стяжки підлоги?

Вирівнювання підлоги вважають одним із найважливіших етапів ремонту. Від якості чорнової підлоги залежить зовнішній вигляд та довговічність фінішного оздоблення. Фахівці вважають, що використання сухих сумішей – один з найкращих варіантів улаштування стяжки підлоги. Яку готову суху систему вибрати? У чому переваги перед класичним цементно-піщаним складом? Як виконати стяжку підлоги? У цій статті ви знайдете відповіді на ці та інші питання, пов’язані з використанням сухих сумішей для оздоблювальних робіт. Якщо вам потрібний якісний ремонт квартир під ключ у Львові звертайтесь до компанії Наш Майстер https://nash-mayster.lviv.ua/remontni-roboty

Переваги сухих сумішей

  • Точність дозування – всі компоненти вже змішані у потрібних пропорціях, це знижує ймовірність помилок у розрахунках складу.
  • Легкість приготування – для приготування робочого розчину потрібно лише додати вказану кількість води та перемішати склад будівельним міксером.
  • Немає необхідності у використанні спеціалізованого обладнання, наприклад бетономішалки, процес замішування здійснюється простим ручним інструментом.
  • Простота пристрою стяжки – дотримуючись інструкції виробника, влаштувати чорнову підлогу самостійно може навіть непрофесіонал.
  • Великий вибір складів дозволяє підібрати оптимальне рішення для приміщень із різними умовами експлуатації.
  • Висока швидкість затвердіння – забезпечується спеціальними добавками, що входять до складу.
  • Легкість транспортування – стандартне фасування упаковки суміші – 25 кг.
  • Витрата стяжки менша, ніж при використанні цементно-піщаних складів власного виготовлення, це дозволяє знизити навантаження на перекриття.
  • Можливість влаштування тонкошарових покриттів за рахунок точного дозування компонентів та спеціальних пластифікаторів.

Недоліки сухих сумішей

  • Ціна вища за самостійно приготовлені склади.
  • Неможливість контролювати якість компонентів, що використовуються виробником.

Типи сухих сумішей

Усі існуючі види сухих систем для стяжки підлоги поділяються на цементні та гіпсові.

1. Цементні суміші

 В основі складу різні марки цементу та спеціальні модифікатори, пластифікатори, наповнювачі. Залежно від використовуваних речовин та марки цементу виходять склади з різними експлуатаційними характеристиками

Цементна суміш універсальна, сохне довше, ніж гіпсова, її вартість вища. Існують такі види сухих цементних сумішей:

  • Системи для чорнової підлоги . До складу входить цемент та великі фракції наповнювача (пісок, керамзит, граніт). Використовуються при необхідності влаштування товстої стяжки, підходять для відкритих вуличних майданчиків. Особливість покриття в приміщеннях – необхідність фінішного шару, що вирівнює, якщо планується як декоративне оздоблення використовувати ламінат або лінолеум. При обробці плиткою додаткове вирівнювання не потрібне.
  • Фінішні суміші . Як заповнювач використовують дрібнофракційний пісок і пластифікатори. Покриття виходить ідеально гладким, придатним для обробки будь-якими матеріалами. Якщо передбачається велике навантаження на підлогу, стяжку укріплюють скловолокном або купують варіанти, що містять фібру.
  • Самовирівнювальні суміші . За рахунок використання наповнювача найдрібніших фракцій та добавки спеціальних речовин досягається висока плинність складу та здатність його самовирівнюватися. Ці системи застосовуються як фінішне вирівнювання.
  • Суміші для систем теплої підлоги . До складу включені спеціальні добавки, що покращують теплоізолюючі властивості підлоги.

2. Гіпсові суміші

Готові системи виготовляються на гіпсовій основі з додаванням піску та мінерального волокна. Використовуються значно рідше за цементні, тому що підходять не для всіх приміщень. Основним недоліком гіпсових сумішей є їхня сприйнятливість до вологи. Тому вони не можуть використовуватись у вологих приміщеннях. Найчастіше їх використовують під дерев’яні фінішні матеріали.

З плюсів можна виділити швидкість затвердіння, високу міцність, хорошу шумо- та теплоізоляцію, відсутність пилу в процесі приготування складу, доступну ціну.

Технологія використання сухих сумішей

  1. Робоча поверхня знепилюється, усувається бруд, наноситься ґрунтовка та обмазувальна гідроізоляція.
  2. По периметру приміщення розміщується демпферна стрічка.
  3. Виставляються за рівнем маяки.
  4. Згідно з інструкцією, додати води та перемішати будівельним міксером склад до однорідної консистенції.
  5. Приготовлений склад рівномірно розподіляється поверхнею підлоги смугами, вирівнюється правилом.
  6. Після схоплювання складу (час витримки вказано на упаковці) можна продовжити ремонтні роботи.

You may also like...