«По-хорошому», на перепланування потрібен дозвіл

За словами фахівців, для того, щоб розібратися, які роботи необхідно буде узгоджувати у контролюючих органах, потрібно розуміти, що саме для зміни простору у квартирі планується зробити.

За словами Олександра Бородкіна, адвоката юридичної компанії «Василь Кісіль та партнери», згідно із законодавством, існує такий вид робіт, як переобладнання – влаштування та переобладнання туалетів, ванних кімнат, вентиляційних каналів та інше. Це роботи, пов’язані із внутрішнім опалювальним, сантехнічним та іншим обладнанням приміщень. Перепланування – це вже перенесення та розбирання перегородок, перенесення та влаштування дверних прорізів, влаштування та переобладнання тамбурів.

«Власне визначення перепланування охоплює, в основному, внутрішні роботи без зміни зовнішніх характеристик приміщення та несучих стін та конструкцій», – каже Бородкін.

Для переобладнання та перепланування необхідний дозвіл виконавчого комітету місцевої ради. Для його отримання потрібно надати копії правовстановлюючого документа на приміщення, поверхових планів, проект переобладнання чи перепланування та згоди власника, співвласників або уповноважених ними осіб.

Оформляти чи ні нове свідоцтво про право власності, у якому було б зафіксовано результати перепланування – особиста справа власника, закон до цього не зобов’язує. Але експерти радять це робити у разі істотних змін співвідношення житлових та нежитлових площ.

You may also like...