Старий добрий вінтаж

Вінтажний стиль – це відтворення обстановки європейських будинків кінця 19 – початку 20 століття. Втім, у цей стиль легко впліталися і деякі дрібниці пізнішого періоду. Зробити вінтажний інтер’єр у ідеальному його виконанні під силу не багатьом, це доля захоплених антикваріатом людей або спадкоємців старих квартир у європейських столицях. Одна з таких історій нещодавно вразила громадськість: хтось мадам де Флоріан на початку Другої світової війни в 1939 році залишила свою паризьку квартиру і виїхала з країни назавжди. Тільки після смерті господині її нащадки завітали до Франції, щоб дізнатися, що залишилося їм у спадок. Яке було здивування, коли виявилося, що за 70 років у цій квартирі не побував ніхто, її інтер’єри, наповнені різними предметами минулої епохи стояли незайманими. Ось де вінтаж міг втілитись у повній своїй силі, варто було тільки найняти професійного реставратора.

Але якщо вам не дісталася така унікальна спадщина, не впадайте у відчай, стиль вінтаж легко відтворити за допомогою підбору відповідних матеріалів і меблів, благо сучасні виробники приділяють належну увагу цьому напрямку.

До речі, подивитись добірку вінтажних інтер’єрів можна у нас на сайті тут.

А зараз, розглянемо основні риси цього стилю, які допоможуть скласти яскраве уявлення про його суть та атмосферу.

Підкреслена старовина та натуральність.
Це не означає, що у всьому мають проглядатися тлін і сліди нещадного часу, але від яскраво виражених сучасних матеріалів варто відмовитись. Краще віддати перевагу обробним рішенням з історичним підтекстом, наприклад, шпалери-лінкрусту, дерев’яні панелі буазери, ліпнину. Оскільки наприкінці 19 — на початку 20 століття використовувалися переважно натуральні матеріали, то і при створенні вінтажного інтер’єру основу мають створювати саме такі поверхні. Наприклад, стеля та підлога. У першому випадку найчастіше використовують просту штукатурку, прикрашаючи стелю ліпними декорами – розеткою, карнизами. Навіть якщо на штукатурці з’являться тріщини, це лише надасть правдоподібності інтер’єру. Підлога також неодмінно повинна бути натуральною – паркетна дошка буде оптимальним варіантом, ідеальним стане набірний паркет. Головне, щоб матеріал був природним теплим відтінком. Для кухні та ванної кімнати чудовим рішенням стане колекції керамічної плитки відповідної стилістики – глазурованої, з нерівними краями. Зазвичай, це дизайнерські вироби ручної роботи, які можна знайти у відомих європейських виробників.

Унікальні предмети меблів
Обстановка у стилі вінтаж має бути добротною. Як ми вже зазначили, це не обов’язково старовинні предмети, але вони мають бути такими ж благородними та якісними, начебто виконувались сторіччя тому. Майстерів-червонодеревників ніхто не скасовував, і завжди є можливість знайти професіоналів, які можуть виконати унікальні предмети меблів високої якості виконання. У випадку з вінтажним стилем обов’язково варто скористатися їхньою пропозицією. Консолі, буфети, банкетки, трюмо, бюро та інші історичні гості наповнять обстановку необхідним настроєм. Вітаються меблі з елементами з кування, а також металу – латуні або міді. Що стосується меблевої композиції, то в цьому стилі, як і в класиці, використовується принцип симетрії.

Приглушені тони припилення, натуральні світлі і природні насичені відтінки створюють колористику вінтажного інтер’єру.

Квіткові візерунки – характеристика вінтажного стилю. Вони виявляють себе у текстильному оформленні та шпалерах. Однак використовувати цей мотив варто з певним заходом. Якщо говорити про оздоблення стін, то квітковими візерунками можна наголосити на основній з них. Або укласти фрагменти шпалер у рамки з молдингів. Квіткові орнаменти іноді розбавляються смужкою. Що стосується текстильного оформлення, то у вінтажному інтер’єрі все має бути пов’язане один з одним – мотиви та відтінки шторах перегукуються з оббивкою меблів, декоративними подушками та м’яким узголів’ям ліжка. О, велике м’яке узголів’я – це справжня прикраса такого інтер’єру! І один із актуальних трендів в інтер’єрному дизайні!

Охоронці часу – дзеркала.
Вінтаж – стиль все-таки трохи містичний, а найвірніший засіб надати йому таємничості та казковості прикрасити простір дзеркалами. Особливості підійдуть такі вироби, які або в силу часу, або за допомогою спеціальної обробки мають старовинний вигляд.

Дрібниці життя – аксесуари
Вази, декори – все це має бути представлене удосталь. Необхідно створити враження, що всі ці милі предмети накопичувалися десятиліття, а то й ціле століття. Але – і ось тут і полягає майстерність декоратора – ніщо з представлене не повинно заважати вам комфортно жити в цьому просторі. І тут вирішувати саме вам — наскільки насиченою буде підсумкова картинка. Якщо ви любитель дрібниць, то врахуйте, щоб вони гармонійно наповнили простір — фон має бути однотонним та лаконічним. У випадку з квітковими мотивами на стінах, декору має бути небагато.

You may also like...