Поклейка шпалер на фарбу

При багаторазовому освіженні інтер’єру або заощадженні часу багато хто запитує: чи можливо наклеїти шпалери на фарбу? Як це вплине на вигляд майбутнього інтер’єру? Все залежить від типу фарби, нанесеної на поверхню стіни. Це може бути акрилова, олійна, емалева або побілка. Жодна з них не буде твердим фундаментом для наклейки шпалер. Однак, якщо застосувати деякі зусилля, можна уникнути зняття старої фарби.

Як з’ясувати, який тип емалі
Вибілювання визначається звичайним способом. Потрібно провести рукою вздовж поверхні стіни. Якщо вона залишається білою – це означає, що поверхня пофарбована крейдою чи вапном. Акрилова фарба дуже схожа на побілку із вапна. Відмінна риса лише в тому, що при намочуванні стіни рідиною акрилова фарба не зміниться у кольорі, на відміну від побілки, що потемніє. Емалева фарба має глянцеве покриття.

Клеїти шпалери відразу на фарбу можна не завжди. Перед цим слід підготувати поверхню для роботи. Емаль зі стіни видаляється просто, якщо вона гасала вже давно і почала тріскатися. Стіни, які фарбували у вапно, мають відшарування штукатурки та шпаклівки.

Наклейка на акрил. Для початку потрібно зачистити стіну, видалити виступи, після знежирити поверхню, обробити ґрунтовкою на акриловій основі. Нанести клейовий розчин, який рекомендується виробниками для фарбування шпалер. До яких шпалер відносять флізеліновий або паперовий тип.

Поклейка на лак із основою латексу. Перед поклейкою шпалер необхідно знежирити поверхню стінки і загрунтувати. Бажано застосовувати адгезійний грунт з акриловою основою. Після засихання можна приступити до поклейки шпалер.

Поклейка на фарби з олійною основою. Перед поклейкою потрібно переконатися як старе фарбування. Для перевірки слід взяти шматок звичайного скотчу та приліпити його до поверхні, а потім відклеїти. Якщо на скотчі збереглися шматочки фарби, потрібно повністю очистити стіну. Якщо клеюча сторона залишилася чистою, значить, що фарба тримається міцно. Можна починати поклейку шпалер.

Перед поклейкою шпалер слід також очистити поверхню. Потрібно наждачним папером зачистити стіну. Зашпаклювати всі нерівності та западини, очистити стіну від пилу, обробити поверхню спеціальною рідиною. А після закінчення всіх робіт можна розпочинати поклейку шпалер на стіну.

You may also like...