Гранж: залишки колишньої розкоші

Однак якщо класичні прообрази не залишають спокою, але не менш важливим є затишок і відчуття свободи в особистому просторі, вихід знайдеться, причому дуже вдалий – стиль гранж. Сьогодні він знову на хвилі.

Формування стилю гранж
Стиль гранж сформувався у суспільстві паризьких буржуа XIX століття. Вони переситилися класичними інтер’єрами, і стали впроваджувати у своє життя полегшені і невигадливі інтер’єри, які припали до смаку багатьом приїжджим до столиці провінціалам і завоювали любов у Парижа, що стрімко розвивається.

Стиль гранж відмовився від строгих канонів, він націлився на спрощення «зарозумілого» класичного інтер’єру, замінивши дороге більш просте і доступне. Звичайно, класика залишилася в основі, але вона втратила складний декор і надмірність, а також строгого архітектурного класицизму. Обстановці гранж характерні м’які групи на круглих дерев’яних ніжках, картини на стінах, нескладне різьблення, позолота. У такому інтер’єрі мирно є сусідами як старі, антикварні речі з блошиних ринків різних країн, так і сучасні предмети меблів.

Чим цікаві інтер’єри в стилі гранж?
На багатьох предметах і поверхнях інтер’єру гранж простежується відбиток часу, як предмети, та й саме житло залишилися у спадок від більш благополучних поколінь. У дизайні активно використовується дерево з потертостями, приємними побитостями та вадами, також застосовуються натуральні матеріали в оббивці меблів, на вікнах – штори з льону, бавовни, які вирішені з натяком на вінтаж. Джерелами освітлення є торшери, світильники з кованими елементами, можна додати трохи «індустріального шику» – прості формою освітлювальні прилади з металу. Це зробить інтер’єр ненудним та екстравагантним, об’єднавши в інтер’єрі предмети різних часів та поколінь.

Особливості оздоблення
Стіни можна покрити плиткою з каменю, залишити острівці з неоштукатуреної старої цегли або бутового каменю, доповнивши обробку грубою дошкою. Стеля краще фарбувати у білий колір із відкритими дерев’яними балками, які за бажанням можна виділити натуральними квітами. Підлога повинна бути більш тьмяною з використанням сірих відтінків, її можна облицьовувати за допомогою зістареної плитки, каменю або дерева.

Гранж більше підходить для креативних людей, музикантів, любителів ретро. В інтер’єрі кафе або ресторану він завжди буде доречний, тому що його унікальність і затишок викликають непідробне розташування.

You may also like...